Βάψε μόνος σου … Χωρίς να την βάψεις!

81F98EE666C44A11BED18790AFE8768E.ashx

Το βάψιμο είναι ο πιο γρήγορος, εύκολος και οικονομικός τρόπος να αλλάξεις την όψη του σπιτιού ή του γραφείου σου ενώ στις μέρες μας, σου προσφέρονται απίστευτες δυνατότητες να δείξεις την δημιουργικότητά σου.
Διάβασε παρακάτω τον πλήρη οδηγό για το βάψιμο με όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τόλμησε να VAFTOMONOS!

ΞΕΚΙΝΑΜΕ !!!

Τι θέλεις να βάψεις;
Οι χώροι που θα βάψεις θα καθορίσουν πάρα πολλά πράγματα, από τον χρόνο και τον κόπο που θα χρειαστείς. Μέχρι τα εργαλεία, τον τύπο των χρωμάτων και φυσικά, το κόστος της όλης δουλειάς. Κατέγραψε ακριβώς τους χώρους που θα βάψεις, τα τετραγωνικά τους μέτρα, εάν είναι τοίχοι ή και ταβάνια, ποια η χρήση τους (τουαλέτα, γραφείο, παιδικό δωμάτιο) και μην ξεχάσεις να αναφέρεις ποιοι χώροι από αυτούς είναι εξωτερικοί… Ας βάψουμε λοιπόν!

ΔΙΑΛΕΞΕ ΧΡΩΜΑΤΑ

Βαφόμενη επιφάνεια
Εάν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους, οι βαφές είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες για τους εσωτερικούς. Επίσης, θέλεις διαφορετικές βαφές για κάθε υλικό. Το ξύλο, τα αλουμίνια, το πλαστικό, ο σοβάς, όλα έχουν τον δικό τους τύπο χρώματος που σπάνια μπορείς να χρησιμοποιήσεις για άλλο υλικό.

Διάλεξε το κατάλληλο χρώμα πατώντας την αντίστοιχη εικόνα από κάτω (εσωτερικό τοίχο, εξωτερικό τοίχο, ξύλο ή μέταλλο).

      

Οι αποχρώσεις
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρεις 100 αποχρώσεις για να διαλέξεις την καταλληλότερη για την επιφάνεια σου. Θυμήσου να κρατήσεις κάπου γραμμένο τον κωδικό του χρώματός σου ή το χαρτί της παραγγελίας σου, για το ενδεχόμενο να χρειαστείς λίγο παραπάνω από την ίδια ακριβώς απόχρωση.
Κάθε απόχρωση, έχει και την δική της επίδραση στον τοίχο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει το χρώμα που διάλεξες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να περιμένεις με ένα χέρι μπογιά να αλλάξεις το χρώμα του τοίχου σου από καφέ σε κίτρινο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να ενημερώσεις τηλεφωνικά τον συνεργάτη μας για την αλλαγή που θες να κάνεις και αυτός να σε συμβουλέψει για την καταλληλότερη λύση. Μην ξεχνάς ότι πριν την αγορά του χρώματος, μπορείς να παραλάβεις στον χώρο σου ΔΩΡΕΑΝ δείγμα του χρώματος που θα επιλέξεις, γιατί φυσικά η οθόνη του υπολογιστή σου θα έχει απόκλιση από την πραγματικότητα.

Διάλεξε δείγμα απόχρωσης, πατώντας την εικόνα από κάτω.

Πόσο χρώμα να αγοράσω;
Κάθε προϊόν του ηλεκτρονικού μας καταστήματος αναφέρει στις ιδιότητες τα τετραγωνικά που καλύπτει στο λίτρο ή κιλό για να υπολογίσεις. Μπορείς πάντα να συμβουλευτείς τον συνεργάτη μας τηλεφωνικά για τα τετραγωνικά σου και άσε εκείνον να σου δώσει την σωστή ποσότητα.
Μην ξεχνάς πως πρέπει να αγοράσεις λίγη παραπάνω μπογιά για τα έξτρα σημεία, για τα τυχόν ατυχηματάκια ή λίγη για να κρύψεις. Για σιγουριά λοιπόν και επειδή είναι πολλά που υπολογίζεις, ρώτα τον ειδικό.

Διάλεξε τα σωστά σύνεργα
Αφού θα βάψεις μόνος σου, τότε χρειάζεσαι σύνεργα, σωστά; Θυμάσαι παραπάνω που σου είπαμε να καταγράψεις τί ακριβώς θα βάψεις; Ε, πάρε τώρα το χαρτάκι σου και πήγαινε στην ανάλογη κατηγορία για πινέλα, ρολά και λοιπά σύνεργα βαψίματος.
Ρολά βαψίματος : Είναι πλαστικά, είτε με σφουγγάρι είτε με συνθετική γούνα για διαφορετικό φινίρισμα ή και τύπο επιφάνειας. Έχουν πολλά μεγέθη και θα βρεις για τοίχους, για γωνίες, με λαβή, με ανταλλακτικά.

Σκαφάκια : Μικρά ή μεγάλα πλαστικά πιατάκια που σε εξυπηρετούν στη μεταφορά μικρής ποσότητας χρώματος αλλά και για να βουτάς και να στραγγίζεις πιο εύκολα το ρολό ή το πινέλο σου.

Κοντάρια : Για τους ψηλούς τοίχους και σίγουρα τα ταβάνια. Εάν βάψεις και το εξωτερικό του κτηρίου, τότε σίγουρα θες ένα και μάλιστα μεγάλο.

Ρολά και Πινέλα : Το πόσα και τί μεγέθη θα πάρεις, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Γενικά, θα βάψεις με ρολά. Όμως, για τις λεπτομέρειες, θες πινέλα. Δες το μέγεθος που σου κάθεται καλύτερα στο χέρι και δες και τις ανάγκες σου. Π.χ., αν οι τοίχοι-ταβάνια σου έχουν γύψινα γύρω-γύρω πρέπει όλα να περαστούν με πινέλο.

Γάντια : Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά στο συνιστούμε. Κάποιους τους βολεύουν τα γάντια μιας χρήσης γιατί έχουν καλύτερη εφαρμογή και αλλάζουν όσα ζευγάρια θέλουν συχνά. Άλλοι θέλουν γάντια νιτριλίου για κάλυψη μέχρι τον βραχίονα και άλλοι τα γνωστά δερματοπάνινα για μαστορέματα. Το σίγουρο είναι πως αν βρεις τα γάντια που σε βολεύουν, θα σε προστατέψουν από μεγάλες ποσότητες μπογιάς στα χέρια σου ενώ βάφεις.

Νάιλον : Για καθαρές δουλειές και χωρίς πολλές φωνές από την νοικοκυρά του σπιτιού, κάλυψε το δάπεδο και τα έπιπλα με νάιλον προστασίας για να μην τα λερώσεις με πιτσιλιές από τους τοίχους.

Χαρτοταινίες : Κόλλησέ την γύρω-γύρω στις άκρες των τοίχων που θα βάψεις και έτσι σιγουρεύεις πως εάν δυο τοίχοι έχουν διαφορετικό χρώμα, το βάψιμό τους θα είναι ίσιο. Ακόμη, ειδικά στο πάτωμα, κάλυψε περισσότερη επιφάνεια και γλιτώνεις ώρες καθαρίσματος από το πιτσίλισμα της μπογιάς.

Διάλεξε τα κατάλληλα σύνεργα πατώντας την εικόνα από κάτω.

Επίσης, να έχεις κοντά σου πάντα:
• Υγρά πανάκια καθαρίσματος για να βγάζεις στα γρήγορα τις νωπές πιτσιλιές,
• Μπόλικο διαλυτικό χρώματος,
• Μια σκάλα για να φτάνεις τα ψηλά σημεία,
• Παλιά ρούχα και παπούτσια που σίγουρα μετά θα πετάξεις ή μπορείς να κρύψεις για την επόμενη επιχείρηση βαψίματος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ

Πριν ξεκινήσει το βάψιμο, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να έχεις άπλετο χώρο για να κινείσαι και φυσικά να είναι προστατευμένα όλα τα έπιπλα από τις πιτσιλιές της μπογιάς. Κάποιοι απλά σκεπάζουν τα πάντα με διάφανο νάιλον ή παλιά σεντόνια στο μέσο του δωματίου και έτσι έχουν χώρο να κινούνται κοντά σε όλους τους τοίχους. Είναι μια καλή και γρήγορη λύση όμως σκέψου ότι αν έχεις να βάψεις και το ταβάνι, τότε η κίνησή σου δυσκολεύει πολύ. Επίσης, εάν τα έπιπλα του δωματίου είναι πολλά μπορεί να μην μείνει αρκετός χώρος για αυτόν που βάφει. Αν θες να το κάνεις με άνεση, η καλύτερη λύση είναι να εξαφανίσεις κάθε αντικείμενο από το δωμάτιο, αφήνοντάς το τελείως γυμνό. Θυμήσου να αφαιρέσεις όλα τα φωτιστικά και να αφήσεις μόνος τις λάμπες.

Στοκάρισε και λείανε τους τοίχους
Εάν ο τοίχος έχει τρύπες από τα καρφιά που έβγαλες, ρωγμές και ανοίγματα στα τελειώματα ή στο σοβατεπί, οφείλεις να τα στοκάρεις καλά για να κλείσουν διότι εάν επιχειρήσεις να βάψεις πάνω τους τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο και σίγουρα θα ασχημύνει. Άσε λίγο τον στόκο να στεγνώσει προτού προχωρήσεις. Επίσης εάν υπάρχουν εξογκώματα ένα καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο επιβάλλεται.

Καθάρισε τους τοίχους
Εάν είχες βάλει ταπετσαρίες και αφίσες στους τοίχους, εάν ο τοίχος έχει καρφιά, είναι υγρός ή εάν η προηγούμενη μπογιά έχει ξεφλουδίσει τότε είναι σημαντικό να καθαριστεί πολύ καλά προτού περαστεί η πρώτη στρώση διότι έτσι ίσως δεν «κάθεται» καλά η μπογιά σου ή ακόμη, μπορεί να κάνει ανάγλυφα σημάδια. Με απλό σαπούνι, τρίψιμο, βούρτσισμα ή γυαλόχαρτο, εξαρτάται τί θέλεις να απομακρύνεις. Επίσης, εάν έχεις προβλήματα μούχλας και υγρασίας, φώναξε άμεσα κάποιον να σε βοηθήσει να εξαλείψεις το αίτιο διότι υπάρχουν οι περιπτώσεις που ένας υγρός ή μουχλιασμένος τοίχος, ξεφλουδίζει και πάλι, γεμίζει μούχλα ή αλλάζει την απόχρωση του νέου χρώματός σου σε μόλις λίγες μέρες. Οπότε μην βαρεθείς να τα κοιτάξεις όλα αυτά, είναι σημαντικό. Μόλις τα κάνεις όλα αυτά, απομάκρυνε κάθε είδους σκόνη από τοίχους, πάτωμα, ταβάνι και γωνίες γιατί μπορεί να σου κάνει το αποτέλεσμα σαγρέ.

Πόσα χέρια χρώματος να περάσω;
Το μυστικό για μια καλοβαμένη επιφάνεια είναι ένα ομοιόμορφο χρώμα σε λεία επιφάνεια που δεν θα κάνει «νερά», δεν θα αλλάζει πυκνότητα από σημείο σε σημείο, δεν θα φαίνεται το προηγούμενο χρώμα και κυρίως, δεν θα θέλει πάλι βάψιμο μετά από λίγο καιρό γιατί ξεφλούδισε ή ξεθώριασε. Το ένα μόνο χέρι είναι η εύκολη και πίστεψέ με, η πιο συνηθισμένη λύση. Γιατί ένα μόνο (έστω πηχτό) χέρι μπογιάς, γλιτώνει χρόνο, υλικά. Μην κάνεις όμως το λάθος. Αφού μπαίνεις στον κόπο και το έξοδο, κάνε το σωστά και πραγματικά θα βελτιώσεις πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Βάλε χωρίς τσιγγουνιά και αστάρι και δύο ή και τρία χέρια μπογιά αν χρειαστεί. Ειδικά αν το προηγούμενο χρώμα ήταν σκούρο και πρέπει να καλυφθεί καλά.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ!

Η βασική και απλούστερη τεχνική βαψίματος είναι η παρακάτω. Ακολούθησε τα βήματα ένα-ένα και θα δεις πραγματικά ότι είναι πολύ απλό το βάψιμο. Εάν όμως έχεις επιλέξει μια συγκεκριμένη τεχνική τότε ίσως να πρέπει να αλλάξεις μερικά από τα βήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε κάθε ιδέα και τεχνική σε ένα μικρό κομμάτι τοίχου για να σιγουρευτείς πως σου αρέσει το αποτέλεσμα και κυρίως, πως δεν θα παιδευτείς τσάμπα!

Βήμα 1: Αστάρι
Πολλοί πιστεύουν πως εάν ένας τοίχος έχει βαφτεί πολλές φορές δεν χρειάζεται αστάρι αλλά αυτό δεν ισχύει. Εάν θες λαμπερό, ομοιόμορφο χρώμα που θα φαίνεται ακριβώς στην απόχρωση που το διάλεξες, τότε μην παραλείψεις σε καμία περίπτωση το αστάρι. Επίσης, τα παλιά χρώματα συνηθίζουν να «ποτίζουν» τα καινούργια χωρίς αστάρι και ίσως πολύ σύντομα δεις και πάλι το παλιό σου χρώμα να εμφανίζεται κατά τόπους. Οπότε διέλυσε το αστάρι όπως γράφει η συσκευασία και πέρασε όχι έναν, αλλά όλους τους τοίχους που θέλεις να βάψεις. Αυτό, διότι πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει τελείως οπότε αντί να περιμένεις, καλύτερα να ασταρώνεις τα υπόλοιπα δωμάτια.

Βήμα 2: Χρώμα
Αφού στεγνώσει καλά το αστάρι, αραιώνουμε τη βαφή με διαλυτικό, ακριβώς στις ποσότητες που σου συνέστησε ο συνεργάτης και ξεκίνα με ένα πινέλο να βάφεις την «κορνίζα», όλα δηλαδή τα σημεία κοντά στις άκρες ενός τοίχου. Έπειτα, με το ρολό κάνεις το γέμισμα της επιφάνειας.

Βήμα 3: Δεύτερο χέρι χρώματος
Μόλις στεγνώσει καλά και αυτό το χέρι μπογιάς, προχωράς με τον ίδιο τρόπο στο δεύτερο. Μερικοί τοίχοι χρειάζονται και τρίτο, εξαρτάται κυρίως από το εάν το χρώμα που επέλεξες φαίνεται σωστά ή χρειάζεται περισσότερη πυκνότητα και γυαλάδα.

Βήμα 4: Τελειώματα και λεπτομέρειες
Τέλος, μην αφήσεις έτσι το περίγραμμα των τοίχων σου. Αφού στεγνώσει καλά ο τοίχος, τότε πάρε ένα μικρό πινέλο και βάψε το σοβατεπί. Θα δεις πως το χρώμα θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο! Εάν βέβαια είναι από ξύλο και όχι γύψο, ίσως να θες άλλο τύπο μπογιάς.

Μην ξεχάσεις…

Διατήρηση πινέλων
Εάν σε πήρε η νύχτα μην ανησυχείς για τα πινέλα και τα ρολά σου. Στράγγιζέ τα όσο μπορείς από μπογιά και τύλιξέ τα καλά σε μερικές στρώσεις διάφανο σελοφάν. Το πρωί θα είναι όπως τα άφησες.

Εμπλούτισε το αστάρι σου
Αν θες ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και πλήρη κάλυψη στο αστάρι, ρίξε μέσα στο δοχείο του λίγη από την μπογιά που θα βάψεις το δωμάτιο. Ανακάτεψέ το πολύ καλά και αστάρωσε με αυτό.

Τελική απόχρωση τοίχου
Συνήθως ένας νωπός τοίχος είναι πιο σκούρος και αυτό μπορεί να σε ανησυχήσει νομίζοντας ότι δεν θα βγει το χρώμα που διάλεξες. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείς, διότι μόνο όταν στεγνώσει ο τοίχος σου θα πάρει το τελικό χρώμα.