Κάνε τα παλιά σου έπιπλα, σαν καινούργια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανανεώσεις τα παλιά ξύλινα έπιπλα σου, αλλά το βάψιμο είναι σίγουρα ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να δώσεις ζωή σε μια παλιά καρέκλα, μια συρταριέρα ή οποιοδήποτε άλλου είδους έπιπλο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και εύκολη, απαιτούνται όμως όπως καταλαβαίνεις μερικά βασικά εργαλεία και φυσικά αρκετός χρόνος, ώστε να δείχνουν και πάλι τα έπιπλα σου σαν καινούρια, ξοδεύοντας πολύ λίγα χρήματα.
Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος για να τα βάψεις και να νομίζουν όλοι πως μόλις έκανες μια νέα αγορά;

ΒΗΜΑ : Αφαίρεσε τα πόμολα και τα χερούλια
Πριν λοιπόν ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε, φρόντισε να αφαιρέσεις από το έπιπλο σου τυχόν εξαρτήματα που μπορεί να έχει επάνω, όπως χερούλια και πόμολα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσεις πρώτον, το ότι δεν πρόκειται να λερώσουν από την μπογιά και δεύτερον, ότι θα βάψεις καλά και την παραμικρή επιφάνεια του επίπλου.

ΒΗΜΑ : Τρίψε την επιφάνεια των επίπλων με γυαλόχαρτο
Αυτό είναι από τα βασικότερα βήματα που πολλές φορές προσπερνάμε, με αποτέλεσμα να μην πιάνει καλά μετά το primer (αστάρι). Ο στόχος είναι τρίψεις καλά όλο το έπιπλο με το γυαλόχαρτο, χωρίς να ασκείς όμως μεγάλη πίεση, ώστε να καταφέρεις να αφαιρέσεις οποιοδήποτε προστατευτικό βερνίκι ή λάκα είχε πριν επάνω του. Φρόντισε όμως να κάνεις την ίδια καλή δουλειά σε όλα τα σημεία, ακόμη και τα πιο δύσκολα, αλλά και στις γωνίες, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στην επιφάνεια του και να είναι λείο.

ΒΗΜΑ : Καθάρισε καλά με ένα πανί την επιφάνεια
Όπως καταλαβαίνεις, μετά από το προηγούμενο βήμα, θα υπάρχει πολύ σκόνη στην επιφάνεια του ξύλου, άρα τώρα θα πρέπει να πάρεις ένα καθαρό πανί και να το ξεσκονίσεις καλά. Αν νομίζεις ότι δεν είναι το αποτέλεσμα τόσο καθαρό και λείο, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό.

ΒΗΜΑ : Χρησιμοποίησε Primer (αστάρι)
Και τώρα μπαίνουμε στο κυρίως θέμα της ανανέωσης των επίπλων. Θα χρειαστείς primer και αρκετά πινέλα, για να καταφέρεις να καλύψεις όλη την επιφάνεια. Προφανώς το ρολό είναι πολύ καλό για τα μεγαλύτερα κομμάτια, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς και μερικά ακόμη πινέλα σε διάφορα μεγέθη, για τα υπόλοιπα σημεία.
Το primer το χρησιμοποιούμε, ώστε να έχει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα το έπιπλο μας και φυσικά να διαρκέσει πολύ περισσότερο το χρώμα που θα του δώσουμε. Γενικά βάζουμε μία στρώση από το υλικό, αλλά αν η επιφάνεια είναι μεγάλη, όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο, καλό θα ήταν να περάσεις και ένα δεύτερο χέρι και να το αφήσεις να στεγνώσει καλά, πριν ξεκινήσεις να το βάφεις.

ΒΗΜΑ : Ξανά τρίψε με το γυαλόχαρτο
Αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται αυτό το βήμα, καλό θα ήταν να το ξανά τρίψεις ελαφρά μόλις στεγνώσει, ώστε να μείνει το απαραίτητο υλικό και να μην υπάρχουν ανομοιομορφίες. Φυσικά στο τέλος, θα πρέπει και πάλι να το ξεσκονίσεις για να περάσεις στο τελικό στάδιο!

ΒΗΜΑ : Βάψε το έπιπλο με ρολό και πινέλο
Ξεκίνα πρώτα με το ρολό για να καλύψεις την μεγαλύτερη επιφάνεια, προσπαθώντας να πιάσεις όλα τα σημεία και μετά χρησιμοποίησε ένα πιο λεπτό πινέλο για τις γωνίες και τις περιοχές που δεν μπορεί να μπει το ρολό. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το να επιλέξεις μια λαδομπογιά η οποία να μην στεγνώνει πολύ γρήγορα, ώστε να προλαβαίνεις να κάνεις διορθώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να βάφεις πάντα τα έπιπλα από πάνω προς τα κάτω, ώστε να τρέξει λίγο χρώμα να μπορείς να το καλύψεις όσο κατεβαίνεις.